Apparatuur

Hieronder staat een overzicht van apparatuur die het Nederlands Paranormaal Research Team (NPRT) heeft en gebruikt bij hun onderzoeken. Dit team moet alle apparatuur zelf aanschaffen en bekostigen, daarom is de keuze van het apparaat dat gekocht wordt niet meteen gemakkelijk. Daarom is het ook belangrijk dat je met een sponsor of fabrikant in contact komt om zo eventueel apparatuur te kunnen lenen of korting te kunnen krijgen. Hiervoor krijgt hij natuurlijk een vermelding als er iets met zijn product gevonden word en de fabrikant krijgt daarvoor reclame op de website.

8-kanaals DVR systeem

dvr 8 kanaal

Een van de belangrijkste apparaten die we gebruiken is de DVR Recorder.
Wij werken met een 4-kanaals en 8-kanaals (vier en acht camera aansluitingen) H.264 netwerk recorder. Het is mogelijk om op vier en acht plekken tegelijk beelden te verzamelen van wat er zich afspeelt. Op deze manier kun je hotspots (actieve plekken/ruimtes) prima in de gaten houden. Je kunt op deze manier lang filmen zonder dat je bandjes of dergelijke moet vervangen. Alles wordt opgenomen zodat we later alle beelden kunnen nakijken op paranormale activiteiten. Doordat we alles op een harde schijf vastleggen, kunnen we tot 270 uur beeldmateriaal opnemen, mocht dit nodig zijn. Voor grote locaties zijn twee DVR systemen zeer handig en geen overbodige luxe.

 

Video en stroom kabels

kabelBij deze DVR-systemen gebruiken wij video-/stroomkabels met de lengtes 20, 40 en 50 meter. Omdat je soms op grote locaties komt, moet je in staat zijn grote afstanden te overbruggen om zo beeld voor je camera te krijgen. Gelukkig kunnen we kabels ook koppelen om zo extra ver camera`s te plaatsen, mocht dit nodig zijn. Het betreft een kabel die zowel stroom als beeld doorgeeft in hoge kwaliteit. De kabels zitten op haspels zodat we snel en netjes te werk kunnen gaan als we ergens te gast zijn voor een onderzoek. Alle kabels worden netjes aan de kant gelegd of getaped zodat er niemand overheen kan vallen als we in het donker onderzoek doen.

 

Infrarood DVR camera`s

dvr camDeze IR (infrarood)camera kan filmen in daglicht en in totale duisternis. Dit is mogelijk door de dertig stuks interne Infrarood Led`s  die door een sensor ingeschakeld worden en op deze manier een donkere kamer kunnen verlichten zonder dat het met het blote oog is waar te nemen is. Ze hebben zicht van één tot twintig meter en geven prima beeld van alles wat er gebeurt. De camera`s worden aangesloten op het DVR systeem middels de BNC CCTV kabels. NPRT beschikt over een aantal van deze camera`s zodat een groot gebied kan worden gefilmd. Het plan is om binnenkort een fullspectrum camera toe te voegen aan de uitrusting.

 

Olympus ws-450s

momo rec olympus grootDeze evp-recorder heeft een uitstekende kwaliteit en neemt zelfs in stereo alle geluiden op. Er is gebleken dat het dan mogelijk is om precies te bepalen waar het geluid vandaan komt, links of rechts van de recorder. Deze recorder blijkt bijzonder goed te werken en maakt het voor ons een stuk makkelijker om geluiden die niet door ons gehoord worden op te nemen. Meer dan een van deze evp-recorders is geen overbodige luxe bij een onderzoek. Deze recorder werkt op één penlite batterij en kan daarmee tien uur opnemen zonder dat je de batterij hoeft te vervangen. Deze recorder is dan ook een aanrader voor het ghosthunten. In de toekomst hopen we meer soorten recorders te gebruiken zodat niks gemist wordt.

 

 

 

Zoom H2 Recorder 

zoom2De techniek verbetert met de dag, zo ook de ontwikkeling in het opnemen van geluid. De Zoom H2 is één van de kleinste geheugenkaart-recorders en heeft een zeer goede en zuivere opnamekwaliteit. Naar keuze kan met beide voorste microfoons een smal stereo veld worden opgenomen, met beide achterste een iets breder stereo veld of gelijktijdig met twee of vier kanalen de hele ruimte. Zo kun je dus na een onderzoek precies bepalen waar een geluid vandaan kwam, iets wat belangrijk is bij onderzoeken. Je zou bijvoorbeeld, als er een camera bij was, na kunnen kijken of het in beeld is gekomen.

 

 

 

EMF-Meter

digitaal k2Een EMF (Electro magnetic field) meter is een onmisbaar apparaat als het gaat om het detecteren van entiteiten. De meter geeft middels een LED scherm aan of er een verandering plaatsvindt in het electro magnetisch veld. Als er een verandering in het veld plaatsvindt, kan dit een indicatie zijn voor de aanwezigheid van een entiteit. Ook kan de EMF-meter gebruikt worden om apparatuur die een te hoge straling afgeeft te detecteren. Apparaten die een hoge straling weergeven, kunnen een verklaring zijn voor het waarnemen van paranormale activiteiten gezien het feit dat een te hoog magnetisch veld kan leiden tot hallucinaties.

 

K2 meter

k2 meterEen K2 meter is een EMF-meter, maar wordt tijdens een onderzoek voornamelijk gebruikt om met een entiteit te communiceren. De meter bevat een aantal LED lampjes die oplichten zodra een entiteit in de buurt van de K2 meter komt. Wanneer de aanwezigheid van een entiteit aangetoond is door de K2 meter, is hij heel handig om te communiceren middels ja/nee vragen.
De entiteit kan door middel van het laten oplichten van de LED lampjes zo een antwoord geven. Je kan zo dus een duidelijk beeld krijgen met wat voor een entiteit je te maken hebt. Dit apparaat is een van de meest gebuikte ghosthunt tools over de hele wereld. Makkelijk in gebruik en te gebruiken in het donker of licht.

 

 

 

Foto Camera`s 

foto

 

Voor ghosthunting zijn foto`s belangrijk, omdat je soms wel iets vastlegt op een foto en niet op videocamera. Dit toestel is handig in gebruik en kan op vele standen diverse opnames nemen. Van snelle foto`s tot lange sluitertijd foto`s. De lens blijft bijvoorbeeld 15 seconden open staan, waardoor er meer licht kan komen op de opname. Bij camera’s wordt meestal een statief gebruikt zodat het toestel niet per ongeluk beweegt tijdens de opname. Wij adviseren om foto’s zowel met als zonder flitslicht te maken en op meerdere momenten tijdens het onderzoek om eventueel kleine veranderingen te kunnen zien. Wij beschikken over diverse toestellen, elk toestel heeft weer zijn eigen extra instelling om veel soorten foto’s te maken.

 

 

Sony DCR-HC51

camera

 

Deze camcorder is geschikt voor het filmen zonder licht door de super nightshot plus modus. Hij heeft zelf een infrarood verlichting om in totale duisternis te kunnen filmen. Om met wat meer afstand te kunnen filmen, wordt hij versterkt door een Sony HVL-IRM lamp die extern kan worden bevestigd. Hierdoor is het mogelijk beelden op te nemen tot zo’n twintig meter afstand. Deze camcorder is handig omdat hij niet zwaar is en makkelijk mee te nemen is. Altijd goed als je te ver weg bent van het DVR-systeem en je hebt bewegingsvrijheid doordat je niet aan een draad vastzit. Voor ghost hunting is dit zeker een heel belangrijk deel van de uitrusting. Je zult versteld staan hoe goed je kunt filmen in het donker met iets oudere modellen camera`s.

 

 

 

SX34 fullspectrum

sony fullspectrum

Deze Sony SX34 Standaard Definitie-camcorder is omgebouwd om te filmen met fullspectrum licht. Naast infrarood is fullspectrum een soort van verlichting om te kunnen filmen in het donker. Deze camera werkt met een externe Phantom Lite Fullspectrum lamp omdat de camera zelf een klein lampje heeft. Je kunt dit zien als een lamp die licht geeft als een bouwlamp en een hele kamer kan verlichten. Fullspectrum zit op een andere frequentie dan infrarood en geeft ons een extra kans om te ghosthunten in verschillende licht spectrums.

 

 

Sony HVL-IRM

IR lampDeze handige infrarood lamp verbetert Night Shot-opnamen in een donkere omgeving. De infrarood lamp die in de meeste camera`s zelf zitten kunnen maar een klein beetje versterken in het donker. Als je deze lamp extra op je camera plaatst zul je tussen de tien en de twintig meter ver kunnen kijken.
Hij werkt zowel op penlite batterijen als op een batterij pack. Zelf gebruik ik twee oplaadbare 2700 mAh batterijen en kan hiermee tweeënhalf uur filmen. Voor ghosthunting is een soort lamp als deze een must, zeker als je in donkere ruimte gaat, zorgt deze voor enig zicht zodat je niet verkeerd stapt.

 

 

 

Topcom PMR TT 1302

walkys

 

Ghosthunten doe je bijna altijd in het donker dus er kan altijd iets gebeuren. Communicatie is hierbij dus zeer belangrijk, als er iets gebeurt moet je om hulp kunnen vragen. Met deze topcom portofoons heb je een bereik van +/- 5 km bij open gebied en 3 tot 4 km als je in een gebouw bent. NPRT beschikt over 4 van deze portofoons. Het hele team staat dus constant met elkaar in verbinding (mocht dit nodig zijn). Bijvoorbeeld bij het afstellen van de camera`s is communicatie belangrijk, je wilt niet steeds heen en weer lopen of hard roepen tijdens een onderzoek.

 

 

 

Laser grid

laser-greengrid-animatedDeze laser-pen heeft verschillende patronen die kunnen worden gebruikt om entiteiten op te sporen. Er wordt een camera op een bepaald punt gezet waar veel paranormale activiteiten zijn en daar wordt ook het laser-grid op gericht. Het zou dan mogelijk zijn door al die kleine puntjes, dat je er iets doorheen of langs ziet gaan en dit terug ziet op de beelden. De laser is nog experimenteel voor ons, maar wordt bijvoorbeeld bij Ghost Hunters International (GHI) en Ghost Adventures (GAC) al vaak gebruikt. We beschikken over twee verschillende sterktes die zowel in kleine of grote ruimtes kunnen worden gebruikt.

 

 

Ghostbox

ghostboxDe meeste ghostboxen werken door het scannen van de FM of AM-band. Door snel door de kanalen opwaarts of neerwaarts te bladeren, krijg je een mix van witte ruis- en audiofragmenten. Soms krijg je bij het stellen van vragen direct antwoord op je vraag. Het is dan ook aan te raden om het op te nemen want het gaat snel en je krijgt meestal geen kans om het nogmaals te horen. Dit apparaat zou een manier kunnen zijn om contact te krijgen met entiteiten. NPRT beschikt inmiddels ook over een ghostbox.

 

 

 

 

PSB7 spirit box

p57De nieuw 2011 Spirit Box Model PSB7. Deze Spirit Box is een geweldig compact hulpmiddel voor het proberen te communiceren met het paranormale. Het maakt gebruik van radiofrequentie-scans en genereert witte ruis die in theorie spirits in staat stelt om te antwoorden.  Wanneer dit gebeurt, zult u soms stemmen horen. Dit apparaat maakt gebruik van een milliseconde verstelbare vooruit of achteruit frequentie “sweep”-techniek in combinatie met een gepatenteerde hoge frequentie synthetische ruis.

 

 

 

MEL-8704REM & Mel-8704R-SDD

mellDe nieuwste MEL-meter in de USA voor ghosthunting. Deze MEL-meter heeft een ingebouwde K2 meter zodat je meer apparaten in één hebt. Het is veel makkelijker om één apparaat in de gaten te houden dan drie stuks, wat normaal zou moeten.Dit apparaat vervangt de K2 meter, een temperatuur meter en een trifield meter in één keer.De extra antenne is om aparte elektrostatische velden te meten, iets wat entiteiten schijnen af te geven. Hiernaast beschikken wij over de Mel-8704R-SDD (met Shadow Detection, EMF, Temperature, GID Buttons & Flashlight & Lasergrid). Deze heeft een laser die een patroon op de muur projecteert. Wanneer er een schaduw door gaat, laat het apparaat een alarm horen.

 

 

 

Ghost Meter

ghostmeterDeze EMF-meter is handig als je in het donker aan het ghosthunten bent, omdat je meestal in het donker of in zeer weinig licht je onderzoek verricht en niet steeds op je meter kijkt maar ook vragen stelt en rond kijkt. Deze meter heeft namelijk naast een analoge meter ook geluid en lampjes die af gaan als er een verandering in het EMF-veld is. Je hoeft dus niet je omgeving uit het oog te verliezen en toch kun je de meter in de gaten houden.

 

 

 

 

Geophone

geophone3De geophone is een apparaat dat gebruikt wordt om trillingen te meten. Dit apparaat voelt de kleinste trillingen en geeft dit weer door oplichtende ledjes. Dit meetinstrument kan op een bed gezet worden om te zien of het beweegt, of op voorwerpen om te zien of ze trillen. Ook is hij handig om voetstappen weer te geven als beweert wordt dat mensen iets horen lopen in hun huis of pand. NPRT heeft dit apparaat zelf gebouwd uit een zelfbouw kid en verder aangepast. In Amerika wordt dit detectie instrument veel gebruikt door paranormale onderzoekers en vaak met succes.

 
 Infrarood lamp

lamp3Extra licht voor de handcamera`s is geen overbodige luxe aangezien ze misschien zelf maar een lichtbereik hebben van een meter. Deze lampen zijn ook zelf gebouwd door NPRT. Helaas is niet alles makkelijk te krijgen of te betalen dus zelfbouw is vaak de enige mogelijkheid. Dit heeft natuurlijk ook voordelen zoals het steeds verbeteren van de werking. Deze lampen geven beter licht dan de gekochte lampen en gaan veel langer mee. Als je op een buitenlocatie een onderzoek doet of in grote zalen of gebouwen moet je een lamp hebben met veel kracht. Deze infrarood lamp werkt op een negen volt batterij en de lampen waar nu aan gebouwd wordt heeft een twaalf volt accu en nog sterkere leds als op het plaatje hiernaast. De negen volt lamp heeft een bereik van vijftien meter en de nieuwe twaalf volt infrarood vermoedelijk dertig meter of meer.

 

Wildcamera

Image1

Deze wildcamera kan foto`s en film nemen in het donker en licht. Hij heeft een infrarood flits (voor het oog niet te zien) en kan op beweging filmen of fotograferen met een 5 megapixel resolutie. Elke keer als er iets in de buurt komt, reageert hij in minder dan een seconde. De camera kan zowel automatisch als met de hand bediend worden. Dit is dus een camera die buiten en binnen prima foto’s kan maken van wat onze normale fotocamera’s eventueel niet kunnen vastleggen omdat je geen normale flits gebruikt maar infrarood. Naast zijn sensor voor beweging reageert hij op temperatuursveranderingen, iets waarvan gezegd wordt dat het entiteiten zou kunnen beïnvloeden. Normaal wordt deze camera voor het opnemen van dieren of bewaking gebruikt, maar we zijn  benieuwd wat deze nieuwe camera ons zal opleveren tijdens paranormale onderzoeken.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten